![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4nwaUWLzaDMihRiuxjcOE0gXODLw-1b7-RmvF_zhycRhYb2kYIIr62zH72y-49ohIM_U8ExAEG0HhfM65DDB3Hsjw7i2r-agdKoQyqnwcCJMWeDH7nuPprCqHq_m1FyFWZ4-YHxo3BxM/s200/f%25C5%25B1szer.jpg)
nem eszem disznóhúst. Ennek több oka is van.
Lényegében viszont az változtatott meg, hogy
Hollandiában vásárolt sertésnek más az illata
sütés/főzés közben. Ez függ az állat tartásától
és táptól, amivel etetik. Mikor hazautaztam semmi
bajom nem volt az otthoni pörköltől vagy a csodás
kocsonyától. Ellenben ehhez a recepthez nyugodtan
felhasználhatunk marhát, bárányt, csirkét és sertést is.
Ennyi fűszer szerintem még a kacsahús jellegzetes
illatát is elfedné :)
A hozzávalók között megtalálható a JUS szósz.(ejtsd: zsű) Sajnos eddig Magyarországon nem találkoztam vele, itt porosított formában hozzájuthatunk többféle változathoz is.
"Pecsenyelé. A 20. század elején lett népszerű, az addig „mindenhez” használt barnamártás helyett ugyanis az elinduló avantgarde konyhaművészet ehhez a sokkal egyszerűbb és természetesebb alaphoz nyúlt vissza. (A hivatalos szakácstankönyvben sajnos a jus elkészítését lezsírozás nélkül, viszont vastagon megparadicsomozva és meglisztezve ajánlja, holott a természetes pecsenyelét a hús sütéskor kifolyó és karamellizálódó nedveiből, fehérjéiből kapjuk.) A jus alapanyaga legalább felerészt hús. Hozzávalók: olívaolaj, hús, hagyma, vaj, fokhagyma, kakukkfű, húsalaplé. (Egyes esetekben további fűszereket és bort is használnak.) A hagyományos francia konyhában a jus a hús természetes ízének fokozására szolgál." via babeldelicate.hu
Hozzávalók:
1 kg hús (most sertéskaraj)
1 dl paradicsomszósz
1 zacskó JUS szósz
6-7 db apró vöröshagyma
5 darab fokhagyma
3 db babérlevél
egy csokor (4-5 szál) friss kakukkfű
kb 2 kk chillipor
kb. 2 kk só
kb. 1 kk bors
kb. 2 kk őrölt kömény
kb. 1 kk római kömény
kb. 2 kk curry
1 füstölt szaft kocka
kb egy deci víz
60-70 deka kuszkusz
Az elkészítésénél nincs pofonegyszerűbb dolog a világon. Elő a jénait, paradicsomszósz, jus szósz por, kakukkfű levelek, hagymák félbevágva, fűszerek. Alaposan összekeverjük őket. A forró vízben feloldjuk a füstölt szaft kockát. A husit viszonylag nagy (2*2 cm-eres) darabokra vágjuk és beletesszük a szószba. Akkor jó, ha éppen ellepi. Alufóliával lefedve 200 fokon 50 percig, majd légkeveréssel 150 fokon további 30 percig sütjük.
Köretnek a kuszkuszt folyamatos vízadagolással és egy tyúkhúsleveskockával készre főzzük.
Érdemes arab szokások szerint tálalni.
"Mikor leültünk az asztalhoz, egy tálban szappan nélküli vizet visznek körbe amiben megmoshatjuk a kezünket. Szappan azért nincs benne, mert szerintük elrontaná az étel ízét. Miután mindenki megmosta a kezét, egy nagy, közös tálban érkeznek az ételek az asztalra. Csak jobb kézzel szabad elvenni az ételt, mert a bal kéz tisztátalannak számít, és csak a tál mifelénk eső oldaláról." via wikipédia
A étel nevét egy jó barátom, lelkes lektorom és elégedett elfogyasztóm, Csabi adta :)
eet smakelijk!
Hű, ez aztán igen jól hangzik! Bár a szószt nem ismerem, de a kézzelevéssel megnyertél. :D
VálaszTörlésSzerintem próbált ki jus helyett 1-2 pörkölszaft kockával, úgy sem lehet rossz.
VálaszTörlés