2011. december 30., péntek

Marokkói kakukkfüves pecsenye

Ennek a receptnek úgy állok neki, hogy a nevét még nem tudom. Szerencsére az ételek nevét kitalálhatom, mégis ilyet még nem ettem. Hatással volt rám a marokkói konyha, és egy holland csaj kőedényben készült sertéssültje, valamint Jamie Oliver marokkói receptjei. Valahol a hármat kombinálhattam, amiből olyan mennyei étel született, hogy magam is ledöbbentem.

Hozzáteszem, hogy már majdnem két éve
nem eszem disznóhúst. Ennek több oka is van.
Lényegében viszont az változtatott meg, hogy
Hollandiában vásárolt sertésnek más az illata
sütés/főzés közben. Ez függ az állat tartásától
és táptól, amivel etetik. Mikor hazautaztam semmi
bajom nem volt az otthoni pörköltől vagy a csodás
kocsonyától. Ellenben ehhez a recepthez nyugodtan
felhasználhatunk marhát, bárányt, csirkét és sertést is.
Ennyi fűszer szerintem még a kacsahús jellegzetes
illatát is elfedné :)

A hozzávalók között megtalálható a JUS szósz.(ejtsd: zsű) Sajnos eddig Magyarországon nem találkoztam vele, itt porosított formában hozzájuthatunk többféle változathoz is.


"Pecsenyelé. A 20. század elején lett népszerű, az addig „mindenhez” használt barnamártás helyett ugyanis az elinduló avantgarde konyhaművészet ehhez a sokkal egyszerűbb és természetesebb alaphoz nyúlt vissza. (A hivatalos szakácstankönyvben sajnos a jus elkészítését lezsírozás nélkül, viszont vastagon megparadicsomozva és meglisztezve ajánlja, holott a természetes pecsenyelét a hús sütéskor kifolyó és karamellizálódó nedveiből, fehérjéiből kapjuk.) A jus alapanyaga legalább felerészt hús. Hozzávalók: olívaolaj, hús, hagyma, vaj, fokhagyma, kakukkfű, húsalaplé. (Egyes esetekben további fűszereket és bort is használnak.) A hagyományos francia konyhában a jus a hús természetes ízének fokozására szolgál." via babeldelicate.hu

Hozzávalók:
1 kg hús (most sertéskaraj)
1 dl paradicsomszósz
1 zacskó JUS szósz
6-7 db apró vöröshagyma
5 darab fokhagyma
3 db babérlevél
egy csokor (4-5 szál) friss kakukkfű
kb 2 kk chillipor
kb. 2 kk só
kb. 1 kk bors
kb. 2 kk őrölt kömény
kb. 1 kk római kömény
kb. 2 kk curry
1 füstölt szaft kocka
kb egy deci víz
60-70 deka kuszkusz

Az elkészítésénél nincs pofonegyszerűbb dolog a világon. Elő a jénait, paradicsomszósz, jus szósz por, kakukkfű levelek, hagymák félbevágva, fűszerek. Alaposan összekeverjük őket. A forró vízben feloldjuk a füstölt szaft kockát. A husit viszonylag nagy (2*2 cm-eres) darabokra vágjuk és beletesszük a szószba. Akkor jó, ha éppen ellepi. Alufóliával lefedve 200 fokon 50 percig, majd légkeveréssel 150 fokon további 30 percig sütjük.

Köretnek a kuszkuszt folyamatos vízadagolással és egy tyúkhúsleveskockával készre főzzük.

Érdemes arab szokások szerint tálalni.

"Mikor leültünk az asztalhoz, egy tálban szappan nélküli vizet visznek körbe amiben megmoshatjuk a kezünket. Szappan azért nincs benne, mert szerintük elrontaná az étel ízét. Miután mindenki megmosta a kezét, egy nagy, közös tálban érkeznek az ételek az asztalra. Csak jobb kézzel szabad elvenni az ételt, mert a bal kéz tisztátalannak számít, és csak a tál mifelénk eső oldaláról." via wikipédia

A étel nevét egy jó barátom, lelkes lektorom és elégedett elfogyasztóm, Csabi adta :)

eet smakelijk!

2 megjegyzés:

  1. Hű, ez aztán igen jól hangzik! Bár a szószt nem ismerem, de a kézzelevéssel megnyertél. :D

    VálaszTörlés
  2. Szerintem próbált ki jus helyett 1-2 pörkölszaft kockával, úgy sem lehet rossz.

    VálaszTörlés