2011. november 12., szombat

Póréhagymás rakott

A póréhagyma egy kedvenc zöldségem lett az elmúlt évek során. Nagy olcsó és egészséges, illetve nagy mennyiség elfogyasztása után sem kell aggódni a csókolózás miatt :)

"Ez a vöröshagymával és fokhagymával rokonságban álló hagymaféle hálás kerti növény, amely nem támaszt különösebb igényt a talajjal szemben, s jól tűri a fagyot is. Gyógyító hatása valószínű magas vitamintartalmának, és a benne lévő ásványi anyagainak köszönhető.

Sok A-, B-, C- és E-vitamint, valamint ritka ásványi anyagokat, pl. cinket, mangánt és szelént tartalmaz. Illóolaja az allicin, serkenti a gyomor és bélműködést, valamint a máj és epehólyag működését.

A póréhagyma bizonyítottan gátolja a rothadást előidéző baktériumok és gombák szaporodását a belekben, ezért a természetes gyógymódok gyakorlói általános bélgyógyászati szerként alkalmazzák.

Hígítja a vért, ezáltal tehermentesíti a vénákat, ugyanakkor csökkenti a vérzsír- és koleszterinszintet. A tejben főtt póréhagymát vese és hólyaggyulladás kezelésére ajánlják. A zúzott póréleveleket pedig köszvény és lumbágó gyógyítására, borogatás, pakolás formájában alkalmazzák." (via www.harmonet.hu)


Nézzük a hozzávalókat:

6 szelet vékonyra klopfolt karaj
1 kiló krumpli
2 prei (nem tudom, hogy otthon mekkora póréhagymákat lehet venni, itt a töröknél én egy és fél darabot szoktam felhasználni, amelyek mérete 1 méter is lehet)
4 dl slagroom (csökkentett zsírtartalmú tejszín)
vaj (én itt főzővajat használok, ami az olaj és vaj között lehet valahol:))
100 gouda +48-as sajt. (nyilván jó a trappista is, vagy jó lehet fele-fele füstölt sajttal is)
só, bors, vegeta

Előmelegítjük a sütőt 250 fokra, normál alul felül sütés.
A hússzeleteket serpenyőben kevés olajon elősütjük. Nyugodtan kapjon vastag kérget, fűszerezni nem szükséges. Ha ezzel készen vagyunk, teszünk 100g vajat a serpenyőbe. A pórét 1 cm-es karikákra szeljük és alaposan megdinszteljük sóval, borssal és vegetával. Gazdagon kell fűszerezni, mert a krumplit és a húst nem kell ízesíteni. Amikor összeesett jöhet a tejszín, még 1-2 percet főzzük és kész is van. A krumplit fél centis karikákra vágjuk, és leteszünk egy réteget a jénaiba. Jöhetnek a husik, majd a szósz sűrű részét rámerjük a hús tetejére. A második réteg krumplira pedig a maradék folyékony szósz. A sajtot még NEM kell rátenni.
Alufólia alatt 30-40 percet sütjük. Kivesszük, megszórjuk a sajttal, majd 200 fok légkeverés, alufólia nélkül további 20 alatt készre sütjük. Ha sok leve maradna, akkor csökkentsük a hőfokot, de maradjon a légkeverés.

Őszinte leszek, ezt a receptet már nagyon rég nem csináltam meg, mert egy éve már szinte egyáltalán nem eszük disznóhúst. Viszont csirkemellből is meg lehet csinálni, ahhoz nagyon bejött nekem, ha a hagyma fele helyett egy doboz barna championt használok.

eet smakelijk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése