2011. november 13., vasárnap

Sütőtök, avagy a téli édes csoda

A sütőtököt legtöbben a sütőben megsült gerezdekkel párosítják, habár sokkal több étel fő alapanyaga lehet. Szezonális jellege miatt késő őszi és téli csemegék legkedveltebb fogásai lehetnek. Nagyon sajnálom, hogy már a tök szó hallatán az emberek az iskolás menza kapros tökfőzelékére gondolva, meg sem akarják kóstolni ezeket a tökből készült csodákat. A közeljövőben egy csülkös lencsés sütőtök főzeléket is fogok csinálni, na ez talán még a magyar férfi ismerőseimnek is lecsúszna, egy kis magyar kenyérrel. :)

Sütőtök élettani hatások:
"Magas szénhidráttartalmát keményítő, gyümölcs- és szőlőcukor alkotja. Kisebb mennyiségben található benne fehérje, zsírtartalma pedig elenyésző. Rosttartalma nem sok, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény. Jelentős béta karotin-forrás, káliumtartalma szerepet játszik a szervezet sav-bázis egyensúlyának optimális fenn tartásában. Vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó hatású. A benne lévő antioxidánsok és karotinoidok (pl. lutein, zeaxantin), megkötik a káros szabadgyököket, erősítik az immunrendszert, csökkentik a keringési és daganatos betegségek kialakulásának kockázatát." (via http://egeszseg.origo.hu)


Azért gyorsan vegyük végig, hogy milyen tökök vannak, mert nem mindegy, hogy melyik típust, mire használjuk.



1. Spárgatök: ez a Magyarországon legkönnyebben
beszerezhető tökfajta sajnos Hollandiában nem kapható.
Csináltam már kapros tökfőzeléket cukkiniből is egész jó lett.
De ha megyek haza, valaki lepjen meg! :)








 2. Mézes mackó tök: hát ennek már a neve is csodás :)
Ez a tök sütésre a legalkalmasabb. Az apróbbak
ízletesebbek, ízük a gesztenyére hasonlít.
Ha ebből a tökből krémlevest főznénk előtte mindenképp 
elő kell sütni, mert különben nem jön ki az édes gesztenyés íze.





3. Spagetti tök: otthon nehezen beszerezhető kategóriába tartozik.
íze a spárgatök és a sütőtök között lehet. Jellegzetes sárga színe
miatt könnyen felismerhető. Nagyon vicces kis zöldség, nem szükséges
reszelni, felfőzve a belseje spagetti szerű csíkokra esik szét.
Nagyon jó tésztákhoz, tejszínes sonkás szósszal, sajttal.






4. Sütőtök, tudod amiből a lámpást is csinálod. Könnyen beszerezhető.
Sütve, főve, bárhogyan szuper.Sosem felejtem el gyermekkorom
egyik kedvenc programját, mikor magoztuk a tököket. Nem is értem,
hogy miért, de magát a tököt sosem használtuk fel, a feladat csak
a magok kiszedésére korlátozódott. Édesapám felhordta őket a telekről,
bátyám félbevágta őket, mi pedig a húgommal elkezdtük kiszedni a
magokat. Mama és édesanya mosta és szárító szitára helyezték.
Az új évben pedig kész volt a házi tökmagolaj.
Ami a legkedveltebb olajnak tartok a mai napig.


5. Japán tök: ez az egyik kedvencem. Nagyon helyes kis tökök,
változatosan elkészíthető levesnek, gőz fölött párolva, salátának.
Ebből csináltam a múlt héten krémlevest,
a recept hamarosan felkerül.



Remélem, hogy sikerült meghoznom a kedveteket egy különleges, forró és édes téli finomság elkészítéséhez.

Csak bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése