2011. november 13., vasárnap

Padlizsánkrém Era módra

Mikor Era anyukámat olyan 6 évvel ezelőtt megismertem, az első falatozások egyikén padlizsánkrémet csinált. Mikor össze is költözünk felváltva jártunk a hűtőszekrényhez, és kanalaztuk ki hidegen kenyér nélkül, vagy pirítóssal. Ej, micsoda idők voltak azok :)


Szerintem ez egy csodás zöldség. Legalább két hetente egyszer csinálok padlizsánt valamilyen formában.


Élettani hatásairól: 

"Ez a szép színű, érdekes és jellegzetes ízű, a zöldség-főzelékfélék csoportjába tartozó növény jelentős víztartalommal rendelkezik, több mint 90%, ebből következően energiatartalma kicsi, 17 kcal/100 g (72 kJ/100 g). Szénhidráttartalma 2,5 g/100 g, cukorbetegek számára is ajánlható zöldségféle. Kálium-tartalma jelentős és kalcium-, vas-, valamint magnéziumtartalma sem elhanyagolható, élelmi rosttartalma 2,8 g/100g. Nemcsak kitűnő íze és tápértéke miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert a szabad gyökös káros hatásai elleni védelemben szerepet játszó anyagokat, antioxidánsokat is tartalmaz. Emellett görcsoldó, koleszterin csökkentő hatása is lehet, jóllehet ezeket a tulajdonságokat tudományos vizsgálatokkal nem igazolták kellő mértékben." (via http://www.usok2009.hu)


Padlizsánkrém hozzávalók:                    


2 közepes méretű padlizsán
1 nagyobb vöröshagyma        
2 gerezd fokhagyma
2 ek tejföl
2 ek majonéz
2 ek olívaolaj
1 ek tökmagolaj
só, bors

Sok serpenyős receptet is olvastam és próbáltam, de egyszerűség szempontjából mindig inkább sütőbe tettem. Főleg ha éppen ment a sütő előtte, pikk pakk megvan.

Egyszerűen tegyük be a sütőbe a padlizsánokat és 200 fokon 25-30 percig süssük. Akkor jó, ha már megbarnult a zöld szára és fel van puffadva a padlizsán. Ne nyomkodjuk ujjal erősen, mert ha átszakad a héja és belenyúlunk a forró padlizsán nedves belsejébe, az nagyon fájdalmas. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk pihenni 5-10 percet addig összeesik és ráncos lesz.

Vágjuk fel a hagymát és a fokhagymát apróra és dinszteljük meg kevés olívaolajon. Vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg, inkább sózzuk és borsozzuk, és fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Ha már nem forró a padlizsán, hámozzuk meg. Ha rendesen átsült nagyon könnyű megpucolni. Vágjuk deszkán nagyobb darabokra és dobjuk be a serpenyőbe a hagyma mellé. Főzzük így egy 5 percet, majd turmixoljuk össze, adjuk hozzá a tejfölt, a majonézt, az olajakat, majd ízesítsük tovább sóval és borssal, amennyiben szükséges.

Melegen pirítóssal, paradicsommal és mozzarella sajttal elmondhatatlan. :)
Nem szokta megérni, amíg kihűl, de akkor üresen szoktam elnassolni.
Vághatunk bele még snidlinget, vagy friss bazsalikomon, de kaliforniai paprikával is szuper.

eet smakelijk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése